Effektiv radon måling og radon sikring af dit hjem

15 januar 2020 Astrid Pedersen
Effektiv radon måling og radon sikring af dit hjem

Igennem de seneste måneder har der været særligt fokus på ædelgassen radon i medier, som har fokus på bolig og hjemmeliv. Radon er et radioaktivt grundstof, som fremkommer, når den i undergrunden forekommende radium henfalder. Gas stiger som bekendt opad, og det samme gør radon.

Når radon kommer op til jordens overflade, vil den på ganske naturlig vis bliver suget ind i helt almindelige huse. Dette sker som en effekt af temperatur forskellen mellem husets indeklima og de udendørs omgivelser. Radon trænger ind i huset gennem revner og sprækker i dettes fundament.

Således er etplans huse uden kælder særligt udsatte for forhøjede radon forekomster i stuer og værelser. Det anslås, at 4.6 % af enfamiliehuse i Danmark indeholder radon niveauer, som overstiger den fastsatte nedre grænseværdi på 100 Becquerel pr kubik meter. Særligt udsatte er huse beliggende i det østlige Danmark, hvor grundfjeldet er tæt på jord overfladen – i modsætning til eksempelvis den mere sandede grund på den jyske vestkyst.

Er radon farligt for alle mennesker?

Der vil altid være en vis forekomst af radon i almindelige huse. Dette kan ikke undgås – men mængden af radon må ikke overskride grænseværdien. Radon er nemlig den næstmest hyppige årsag til det samlede antal af lungekræft tilfælde i Danmark. Samtidig har Sundhedsstyrelsen radon mistænkt for at være medvirkende årsag til udvikling af leukæmi hos spædbørn. Der er altså ingen grund til at tage chancer med radon.

Hvordan ved jeg om der er radon i mit hjem?

Du kan ikke lugte radon – ej heller medfører radon symptomer som hovedpine eller utilpashed. Den eneste måde, hvorpå du kan måle niveauet på forekomsten af radon i din bolig, er ved en objektiv radon måling. Denne foretages enten ved hjælp af radon målebokse, som du selv stiller op, eller ved en professionel måling. Du kan læse mere om radonsikring på radonhuset.dk

Flere Nyheder